úterý 23. května 2017

 
Název: Volání netvora: příběh života
Autor: Patrick Ness
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Slovart
Počet stran: 211
Žánr: Světová literarura, pro mládež

Knihu už jsem měla v plánu číst delší dobu, jenže jsem to pořád odkládala. Ale jelikož má být u nás v kinech koncem března film, bylo na čase si knihu přečíst, knihy čtu vždy dříve, než se podívám na film.

Kniha má jen okolo 200 stránek, takže jsem to stihla přečíst na dva zátahy- za jeden den. Navíc jsou v knize opravdu zajímavé, možná i místy děsivé kresby, které celý příběh skvěle doplňují.

Třináctiletý Conor začne pravidělně sedm minut po půlnoci slýchat, jak někdo zpoze okna volá jeho jméno. Čekává na něj netvor, není to ten, kterého Conor čeká, je to starý strom (tis), který roste za jejich domem. Conora též pronásleduje noční můra, která se mu zdá od té doby, kdy jeho maminku začali v nemocnici týrat neúspěšnými léčebnými procedurami. Netvor, ale nechce Conorovi ublížit, chce mu pomoci. Bude mu vyprávět tři příběhy a na oplátku chce slyšet pravdu. Pravdu, kterou Conor přede všemi tají.

Bylo zajímavé sledovat, jak se třináctiletý Conor vyrovnává se vším, co se v knize děje. Jelikož na vše zůstal sám, jeho maminka má rakovinu a často jí bývá špatně nebo je v nemocnici. Jeho táta žije se svojí novou rodinou v Americe, babičku nemá ani trochu rád, protože mu pořád něco nařizuje. Ve škole je přehlížený, kvůli jeho mamince, jeho spolužáci ho šikanují a se svojí nejlepší kamarádkou se přestal bavit.

Kniha má přímo pochmurnou až depresivní atmosféru, kterou skvěle doladují ilustrace v knize. Je totiž velmi smutná, ale zároveň si z ní čtenář něco odnese. Jak totiž netvor vypráví tři příběhy, všechny pojednávají o tom, že ne vždy je něco takové, jak se na první pohled může zdát.

Knihu můžu jedině doporučit, určitě by si ji měl přečíst každý, kdo chce zkusít nějakou změnu, s takovouhle knihou jako je tato, jsem se ještě nesetkala. Za mě velmi zajimavá a inspirující kniha nad kterou by se měl člověk zamyslet.

Hodnocení: 10/10

Žádné komentáře:

Okomentovat