úterý 23. května 2017

Recenze na knihu Stínová královna


 

Název: Stínová královna
Autorka: C. J. Redwine
Vydavatelství: Baronet
Rok vydání: 2016
Počet stran: 360
Žánr: Fantasy a sci-fi

Tááááááák a máme tu další retelling, co u nás letos vyšel a to na Sněhurku. I když říkám na Sněhurku- nenechte se zmást, zase tolik společného to se Sněhurkou nemá. Naše Sněhurka se v téhle knize jmenuje Lorei a má dokonce bratra Lea. Zlá královna se jmenuje Irina. Další věc, která se zde liší, královna Irina neotráví Sněhurku očarováným jablkem, vlastně ji neotráví vůbec. Očarovanými jablky si získává přízeň poddaných. A abych nezapomněla na tak důležitou věc, v knize nejsou trpaslíci, ano, je to šok, v knize Lorei provází Gabril (ten se trpaslíkovi ani za mák nepodobá). Ale zato nám autorka dala do knihy draky, je to sice nepoměr trpaslík a drak, ale alespoň něco. Teď už musí být všem jasné, že se kniha Sněhurce prakticky vůbec nepodobá.

,,Zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejmocnější?"

Když Lorei zemřela matka, rozhodl se její otec (král) oženit se starší sestrou Irinou (s Loreinou tetou). Ze začátku se zdálo být vše v pořádku, Lorei, Leo i její otec byli štastní. Ale když si Irina začne získávat přízeń poddaných a i Loreina otce, pomocí očarovaných jablek. Přestane se to Lorei líbit a zruší kouzlo Iriny. Následně Irina zabije otce Lorei a snaží se zábít i Lorei a jejího bratra Lea. To se jí však nepovede, i když si Irina myslí, že ano.
O devět let později. Lorei celých devět let pilně trénovala, aby dokázala Irinu porazit a zároveň se, ale musela schovávat, aby ji Irina neobjevila dříve, než bude nutné. Irině se, ale nakonec podaří zjistit, že Lorei přežila.
Ve vedlejším království v Eldru usedl na trůn nový král Kol, kterému je teprve sedmnáct a na jeho zemi útočí obři, které nedokáže zničit ani jeho armáda (draci). Kol je též drak, má dvě srdce a dokáže se měnit v draka. S obry si nikdo nedokáže poradit, a proto se rozhodne požádat o pomoc mardušku, tedy Irinu. Uzavře s ní tedy dohodu, ona zachrání Eldr před obry a on jí přivede Lorei. Jak se Kol nakonec zachová? Podaří se Lorei zničit Irinu?

,,Do bitvy se nechodí proto, že si jsi jistá svým vítězstvím. Bojuješ, protože víš, že je to správné."

Ze začátku knihy jsem si moc k Lorei nedokázala najít cestu, ale v druhé polovině knihy už jsem jí začala více chápat a rozumět. Musím říct, že jsem obdivovala, jak její kouzelné schopnosti, tak i fyzickou zdatnost. protože Lorei běžela tak rychle, že se nohama ani země nedotýkala, skákala ze střech, též skákala přemety vzad... Hotová ninja princezna. Ale vážně znáte nějakou princeznu, která tohle dokáže?
Bráška Lorei, který se jmenoval Leo, byl neskutečný vtipálek, alespoň podle mě. Byl takový veselý, nic nezkazil... No, prostě mladší brácha.
Jako další tu máme Kola, krále Eldru, který mi byl už od začátku knihy neuvěřitelně sympatický. Nedokážu říct proč, ale měla jsem ho ráda, za každé situace v knize. Kol se doopravdy choval, jako správný král. Musím řict, že jsem ho měla ze všech postav nejradši.
Poslední kladná postava je Gabril, kteý se o Lorei a jejího bratra staral po útěku ze zámku. Cvičil je, chránil je... Naprosto jim důvěřoval. Gabril ve své roli coby ochránce sehrál naprosto perfektně.
A nakonec Irina. Ta byla prostě a jednoduše zlá. Zlá královna, co chtěla vládnout všem a všemu. Být nejlepší, nejmocnější... No, co více k ní dodat. Takovouhle královnu byste asi nejspíše nechtěli, i když je velká šance, že by vám dala otrávené jablko a vy ji pak poslouchali na slovo.

,,Podle všeho se mi vrátila pamět, když jsem začal ztrácet rozum."

A co nakonec dodat? Kniha měla za začátku pěkně pomalý rozjezd. Nemohla jsem se vůbe začíst, ale i během knihy jsem se někdy chvílemi nudila, mohla mít tak o padesát stránek míň. Ikdyž konec knihy nebyl tak špatný. Naví začátek knihy se dal už od začátku odhadnout, jak by ne. V knize se mnohokrát vyskytlo slovo - obnažený. Musím říct, že ke konci knihy mi to už i vadilo. Čeština má velké množství slov a synonym, myslím, že se by se to dalo nahradit i jinými slovy.
Hodnocení 8/10.

Žádné komentáře:

Okomentovat