úterý 23. května 2017

Recenze na knihu Šepotání

 
Kniha: Šepotání (1.)
Autorka: A.G. Howard
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 414


Kniha: Divotání (2.)
Autorka: A. G. Howard
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2015
Počet stran: 427


Kniha: Zrcadlení (3.)
Autorka: A. G. Howard
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2016
Počet stran: 426

Ahojte všichni, rozhodla jsem, že jako 1. na tomto blogu zrecenzuji knihu Šepotání a její další dva díly už jen tak okrajově.
Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který připravil o rozum už její matku. Pocházejí totiž z rodiny Alenky Liddelové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět.
Když se matčin stav zhorší, nemůže už Alyssa své dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fantastických pohádkách, které zná z dětství, je víc pravdy, než by se mohlo zdát. Vydává se na útěk, který zavinila už kdysi dávno právě Alice. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponurejší, než jak ji zná z knížek a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamaráda a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morpheus a provází je při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?

V říši divů není nikdo tak úplně sám sebou…

Takhle zní anotace první knihy. To tedy znamená, že skutečná Říše divů existuje. Jak už víte Alyssa slyší šepotání hmyzu. Je to výhoda nebo nevýhoda? Nejspíš podle situace, ale když sedíte ve škole a chcete se v hodině soustředit a otevřeným oknem vlétne do třídy moucha či jiný hmyz a něco si pro sebe drmolí, to asi není úplně ideální, co? Není divů, že to Alyssu po delší době pěkně otravuje. Proto se rozhodne vydat do Říše divů, aby kletbu neboli šepotání hmyzu zrušila, dále pomohla své mamince a také našla odpovědi na své otázky. S sebou stáhne i jejího kamaráda Zacha. Mezitím se stane celkem dost událostí, které prozrazovat nebudu. Ale skutečná Říše divů je mnohem temnější než tu, kterou známe z Alenky (od Carrolla). Je tu samozřejmě spoustu zajímavých Podsvětníků (obyvatelé Říše divů) či jednotlivá místa v Říši divů. Jakmile se na scéně objeví Morfeus, postupně se ani v této knize nevyhneme milostnému trojúhelníku. Morfeus nakonec souhlasí, že Alysse pomůže se zlomením kletby, ale vše má své ALE. Alyssa bude muset splnit i nějaké ty úkoly v Říši divů. Bohužel, ale omylem osvobodí Červenou královnu, která se ji bude snažit od začátku zničit. Dále pozná spoustu zajímavých Podsvětníků. Také se v knize vyvrací např. to, že Alenka se z Říše nevrátila v osmi letech, ale až v osmdesáti. Jak je to možné, to si budete muset přečíst a nejen to. Spoustu dalších zajímavých věcí v téhle knize, pokud jste knihu ještě nečetli, ale chystáte se a jste zvědaví, jak první díl dopadne. Podle mě kniha určitě stojí za to, pokud máte rádi Alenku (nevadí, že jste zatím originál od Carrolla, třeba ještě nečetli, bohatě stačí, když jste viděli film od Tima Burtona.) nebo máte prostě jen rádi fantasy. Celá série končí přesně podle mých představ.

Knihu osobně doporučuji, moc se mi líbila (celá série se mi líbila). Kniha je sice místy trochu zmatená, ale Podsvětníci vidí logické v nelogickém. Podle mě - je teď ideální doba na tuto knížku, lidé jezdí na dovolené a takový výlet do Říše divů není zase tak špatný, ne?

Kniha ode mě dostává pět hvězdiček z pěti.

Dále nemůžu opomenout obálky všech tří knih, sice se říká: "Nesuď knihu podle obalu." Ale i tak si myslím, že obálka u knih dělá docela dost. Ne, že bych si kupovala knížky podle obalu, ale svoji roli to přece jen hraje. Obálky se velmi povedly u celé série.

Do komentářů mně klidně napište, zda jste knihu četli, jak se vám líbila, nebo jestli se na ni teprve chystáte.

Žádné komentáře:

Okomentovat