úterý 23. května 2017

Recenze na knihu Jiskra v popelu

 
Kniha: Jiskra v popelu
Autorka: Sabaa Tahir
Počet stran: 456
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2016
Žánr: sci-fi, fantasy

Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte.

Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.
Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci (odboj) bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou.
°°°
Laila se stává otrokyní samotné velitelky šerosrázké akademie, které je zároveň matkou Eliase, ale navzájem se tihle dva nenávidí. Laila už od prvních okamžiků ve velitelčiném domě poznává, že bude velmi složité u ní přežít jako otrokyně. A též bude velmi složité podávat informace odboji velmi složité, když se zdá, že velitelka má oči úplně všude. Laila se nakonec skamarádí s Eliasem. Ale nemůže se stát, že se jejich kamarádství stane i určitou slabinou?


°°°

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.
°°°
Elias dodělává poslední ročník na Šerosrázu, aby se z něj mohla stát Maska. Říká se jim Masky, protože mají na obličeji masky, které jim přirostou k obličeji a po nějaké době už ji z obličeje nesundáte. (je to trochu nechutné). Elias je jeden ze čtyř, který bude muset zvládnou zkoušky, které rozhodnou, kdo se stane novým císařem v Impériu.


Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

°°°
U knihy jsme ze začátku váhala, protože jsme měla strach, zda to nebude, takové to hodně brutální fantasy, kde se pořád bojuje… A zároveň jsem nedokázala odhadnout, co od knihy čekat, ale nakonec jsem si knihu koupila a i přečetla, vůbec nelituji. Nebyla to až taková brutalita, jak jsem si původně myslela. Kniha mě už od začátku doslova vcucla do děje, takže nešlo se od ní odtrhnout. S každou obrácenou stránkou jsem zatajovala dech a někdy měla strach i o své zdraví, aby mi nehrozil infarkt. Jak mě autorka v tom všem utápěla, když už jsem si myslela, že je něco tak, bylo to úplně jinak. Kniha byla prostě jedno, velké WOW. A napjatě čekám na druhý díl.

Neměla bych též opomenout skvostnou obálku knihy a i mapu Impéria, či mapu Šerosrázu, které se nacházely v knize. Obě dvě mapy sloužily pro lepší orientaci, kde se právě hlavní hrdinové nacházejí.

Kniha ode mě dostává pět hvězdiček z pěti.

Žádné komentáře:

Okomentovat